Ιωάννης Βαρδακαστάνης

- EDF
Το βραβείο Carlos V παρέλαβε ο πρόεδρος του European Disability Forum Ιωάννης Βαρδακαστάνης

Σε μια συγκινητική τελετή ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, με την ιδιότητα του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (EDF) Ιωάννης Βαρδακαστάνης παρέλαβε το βραβείο Carlos V από την Α.Μ. βασιλιά της Ισπανίας Felipe VI, στις 11 Μαΐου 2022 στον εμβληματικό χώρο του Monastery of Yuste στην Ισπανία.

Η κριτική επιτροπή της 15ης έκδοσης του Ευρωπαϊκού Βραβείου Carlos V, που διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή και Ιβηροαμερικανική Ακαδημία του Yuste Foundation, αποφάσισε να απονείμει το βραβείο στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (EDF), θεωρώντας ότι με τη δουλειά του οικοδομεί μια Ευρώπη χωρίς αποκλεισμούς, μια πιο κοινωνική, δίκαιη και ισότιμη Ευρώπη, και συμβάλλει στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, στις αξίες που υπερασπίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου όλοι οι πολίτες να μπορούν να ζήσουν μαζί σε αυτόν τον κοινό χώρο υπό συνθήκες ισότητας χωρίς διακρίσεις.

Είναι η δεύτερη φορά που το Ευρωπαϊκό Βραβείο Carlos V παραδίδεται σε οργανισμό και όχι σε πρόσωπο..

Ο βασιλιάς Felipe VI επαίνεσε την 72η επέτειο της Διακήρυξης Σούμαν. Επεσήμανε επίσης ότι η Ευρώπη δεν πρέπει μόνο να γιορτάζεται και να μνημονεύεται, αλλά πρέπει επίσης να προστατεύεται και να ενισχύεται, προκειμένου να συνεχίσει να οικοδομείται. Μόνο με αυτόν τον τρόπο, διαβεβαίωσε, θα διαφυλαχτούν η ελευθερία, η αξιοπρέπεια των ατόμων και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, αναγνώρισε επίσης το έργο και τη δέσμευση του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και αναφέρθηκε στον ρόλο όλων των οργανώσεων στην υποστήριξη, την υπεράσπιση και την προώθηση των θεμάτων των ατόμων με αναπηρίες.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία Ιωάννης Βαρδακαστάνης, ευχαρίστησε ολόψυχα γι΄ αυτή την αναγνώριση, η οποία συμπίπτει όπως ανέφερε με την 25η επέτειο ίδρυσης του Φόρουμ. Επεσήμανε ότι το βραβείο απονέμεται σ΄ ένα κίνημα της κοινωνίας των πολιτών που εκπροσωπεί και εργάζεται αδιάκοπα για την επίτευξη του συνθήματος της ΕΕ: «Ενωμένοι στην ποικιλομορφία», επειδή, όπως είπε «η ποικιλομορφία της Ευρώπης συνιστά ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά της».

Ο κ. Βαρδακαστάνης επεσήμανε επίσης ότι είναι τιμητικό που έλαβε αυτό το βραβείο στην Ισπανία, «μία από τις πιο ευαίσθητες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία». Συμπλήρωσε ότι χάρη στην «εξαιρετική δουλειά και δύναμή του, το ισπανικό αναπηρικό κίνημα, εργάζεται «ακούραστα» προκειμένου να διασφαλίσει την κοινωνική ένταξη και τις ίσες ευκαιρίες σε περιοχές όπως είναι η Εξτρεμαδούρα.

Τόνισε επίσης ότι «τα άτομα με αναπηρία, μετά από πάρα πολλά χρόνια διακρίσεων, διαχωρισμού, ακόμη και δίωξης και βίας, βρήκαν, στις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ, τη δυνατότητα να διαμορφώσουν μια ήπειρο που αγκαλιάζει την ανθρώπινη ποικιλομορφία και όπου οι πολίτες με αναπηρία μπορούν να αναπτυχθούν και να συμμετάσχουν σε ισότιμη βάση με τους άλλους.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Κυβέρνησης της Εξτρεμαδούρα και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής και Ιβηροαμερικανικής Ακαδημίας του Ιδρύματος Yuste, Guillermo Fernández Vara, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη για να είναι δυνατή και σε θέση να ανταπεξέλθει με στρατηγική αυτονομία και δίχως να εξαρτάται από τρίτες χώρες.


Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης εδώ.

Περισσότερες εικόνες
arrow_back Προηγούμενο άρθρο European equality legislation: people falling through the gaps
Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.