Ιωάννης Βαρδακαστάνης

- EOKE
Η πολιτική συνοχής μπορεί να διασφαλίσει την ευημερία - Μήνυμα Ι. Βαρδακαστάνη από την Κομοτηνή

Με την ομάδα Μελέτης της ΕΟΚΕ «Το μέλλον της πολιτικής συνοχής για την περίοδο μετά το 2020» που έχει ως αντικείμενο την επεξεργασία της γνωμοδότησης της πολιτικής συνοχής, την οποία ζήτησε η προεδρεύουσα Ρουμανία, συνεδρίασε ο συν - εισηγητής της γνωμοδότησης και Πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του EDF Ιωάννης Βαρδακαστάνης, στις 7 και 8 Φεβρουαρίου, στην Κομοτηνή.

Την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου η ομάδα επισκέφτηκε τον ανισόπεδο κόμβο σύνδεσης της Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ) της Κομοτηνής με την Εγνατία Οδό , ενώ αργότερα το 6ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής, το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Κομοτηνής, το Συμβουλευτικό Κέντρο Κομοτηνής για την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας κατά των γυναικών, το Ιμαρέτ, το Βυζαντινό Κάστρο και το Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής.

Το πρωί της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε Δημόσια Ακρόαση με τη συμμετοχή εκπροσώπων των τοπικών αρχών και φορέων και ακολούθησε συζήτηση σχετικά με την υλοποίηση έργων που χρηματοδοτούνται από τα ταμεία συνοχής. Συμμετείχαν οι κ.κ Πετρίδης, Δήμαρχος Κομοτηνής, Πιτσινίγκος, Προϊστάμενος Ειδικής Διαχειριστικής Αρχής Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Γκραβάνης, Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, Αγγελίδης, Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, Μαγάλιος, Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής, Κρεμμύδας, Πρόεδρος Περ. Ομοσπονδίας ΑμεΑ Α. Μακεδονίας και Θράκης, Σαλτσίδου, Επικεφαλής Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης, Κομοτηνή.

Μετά το μεσημέρι έλαβε χώρα η 1η συνεδρίαση της ομάδας μελέτης με θέμα «Το μέλλον της πολιτικής συνοχής στην περίοδο μετά το 2020» και η εξέταση της γνωμοδότησης (ΕΟΚΕ-2019-00255-00-00-DT-TRA) που κατατέθηκε από τον εισηγητή Stefano Mallia και τον συν-εισηγητή Ιωάννη Βαρδακαστάνη.

Με το πέρας της συνεδρίασης ο κ. Βαρδακαστάνης, μιλώντας στον τοπικό Τύπο τόνισε, μεταξύ άλλων: 

«Η Ρουμανία αυτό το εξάμηνο, που έχει την προεδρία της Ε.Ε., ζήτησε από την Επιτροπή να συντάξει μια διερευνητική γνωμοδότηση για το μέλλον της πολιτικής Συνοχής 2021-2027 . Ουσιαστικά πρόκειται για το ΕΣΠΑ της επόμενης περιόδου».

Ο κ. Βαρδακαστάνης πρότεινε κι έγινε δεκτό να έρθουν στην Κομοτηνή και να εξετάσουν το πώς τα διαρθρωτικά Ταμεία έχουν επηρεάσει, έχουν βοηθήσει κι έχουν ενδυναμώσει την συνοχή, τις υποδομές της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας. 

«Θα βγουν χρήσιμα συμπεράσματα για το πώς θα πρέπει η πολιτική της Συνοχής, το ΕΣΠΑ 2021-2027, να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες. Η πολιτική συνοχής μπορεί να διασφαλίσει την ευημερία».

«Πίστευα και πιστεύω ακράδαντα ότι οι εκπρόσωποι της χώρας, όπου κι αν βρισκόμαστε, στην ΕΕ ή αλλού, πρέπει πάντα στο μυαλό μας να έχουμε τις περιοχές που έχουν ανάγκη φροντίδας και σκέψης και στη δική μου συνείδηση η Θράκη και η Αν. Μακεδονία έχουν ανάγκη αυτής της σκέψης και της φροντίδας»,

δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση γιατί επιλέχθηκε η Κομοτηνή.

Στη συνέχεια ο κ. Βαρδακαστάνης εξήγησε  ότι θα γίνει μελέτη καθώς και ανάλυση των καταγραφών και των συμπερασμάτων, θα εκπονηθεί σχέδιο γνωμοδότησης και θα τεθεί υπ’ όψη όλων των εμπλεκομένων. Τέλος, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους τους συνεργάτες που ανασυγκρότησαν το Περιφερειακό Αναπηρικό Κίνημα στην Αν. Μακεδονία και Θράκη.

 «Σπουδαίοι αγωνιστές, βιοπαλαιστές, άνθρωποι για τις τοπικές κοινωνίες κι όχι μόνο»

ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρδακαστάνης, κάνοντας λόγο για εμπιστοσύνη, αλληλεγγύη κι αναγνώριση που βρήκε στα δικά τους πρόσωπα, αλλά και στα πρόσωπα των ατόμων με αναπηρία όλης της χώρα έχοντας την τύχη να ηγείται του αναπηρικού κινήματος.

Περισσότερες εικόνες
Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.