Ιωάννης Βαρδακαστάνης

- EOKE
Στα ελληνικά η γνωμοδότηση της ΕΟΚΕ για την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Αναπηρία 2020-2030 με εισηγητή τον Ι. Βαρδακαστάνη

Τη γνωμοδότηση της ΕΟΚΕ (Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή) «Διαμορφώνοντας την Ατζέντα της ΕΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία 2020-2030» (Shaping the EU agenda for disability rights 2020-2030), παρουσίασε την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου ως εισηγητής (rapporteur) ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του European Disability Forum (EDF) Ιωάννης Βαρδακαστάνης, με την ιδιότητά του ως αντιπρόεδρος της Ομάδας 3 (Diversity Group), στην Ολομέλεια της ΕΟΚΕ.

Πρόκειται για μια σημαντική γνωμοδότηση καθώς ολοκληρώνεται η προηγούμενη Στρατηγική για την Αναπηρία και αυτή που έπεται θα αφορά στην υλοποίηση της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, ενώ θα περιλαμβάνει και την Ατζέντα για τους στόχους της Χιλιετίας του ΟΗΕ, όπου υπάρχουν συγκεκριμένες αναφορές για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.

Για να τη διαβάσετε στα ελληνικά μπορείτε να την κατεβάσετε από τον παρακάτω σύνδεσμο

https://www.esamea.gr/publications/others/4489-i-symboli-tis-eyropaikis-oikonomikis-kai-koinonikis-epitropis-sti-diamorfosi-toy-enosiakoy-thematologioy-tis-periodoy-2020-2030-gia-ta-dikaiomata-ton-atomon-me-anapiria

Κατά τη συνεδρίαση ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε ότι με αυτή τη γνωμοδότηση η ΕΟΚΕ μπορεί να καθοδηγήσει τη συζήτηση και θα μπορεί να διασφαλίσει ότι η νέα Στρατηγική για την Αναπηρία θα βασισθεί στον δομημένο διάλογο με τις οργανώσεις των ατόμων με αναπηρία και άλλων οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο. 

Θα παλέψουμε να δοθεί στη Σύμβαση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία θέση στην Κομισιόν, θα διεκδικήσουμε την οριζόντια ένταξη της αναπηρίας σε όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, θα απαιτήσουμε την παραγωγή καλύτερων στατιστικών δεικτών και δεδομένων σχετικά με την αναπηρία για την ισότητα των δεδομένων και για την υποστήριξη κοινών στόχων πολιτικής.

Η ώρα έχει φτάσει. Οι ευρωπαίοι πολίτες με αναπηρία δεν θα δώσουν άλλη ευκαιρία. Από τα λόγια πρέπει να πάμε στα έργα.

Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.