Ιωάννης Βαρδακαστάνης

- ΕΣΑμεΑ
Ενημερωτική Δράση για την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού στις 22 Οκτωβρίου στο Σύνταγμα

Η ΕΣΑμεΑ στηρίζει και καλεί τους πολίτες να παρευρεθούν στην εξ αναβολής λόγω των καιρικών συνθηκών της 15ης Οκτωβρίου, Παγκόσμιας Ημέρας του Λευκού Μπαστουνιού ενημερωτική δράση την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου και ώρες 10:00-12:30 στην έξοδο του σταθμού του Μετρό στην πλατεία Συντάγματος, του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και της Υπηρεσίας του για την Εκπαίδευση στην Κινητικότητα, τον Προσανατολισμό και τις Δεξιότητες Καθημερινής Διαβίωσης.

Τα σημαντικότερα και πιο συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην επικράτεια τα άτομα με πρόβλημα όρασης είναι:

1ον. Η ελλιπής τήρηση των κανονισμών που αφορούν στη φύλαξη των δημοσίων έργων που λαμβάνουν χώρα σε πεζοδρόμια, πεζόδρομους ή και στο οδόστρωμα.

2ον. Η παράνομη κατάληψη πεζόδρομων και πεζοδρομίων από παντός είδους οχήματα, τραπεζοκαθίσματα, εμπορεύματα καταστημάτων και κάθε είδους σταθερά εμπόδια.

3ον. Η έλλειψη τυποποίησης του συστήματος οδηγών όδευσης η οποία θα έπρεπε να εφαρμόζεται ανά την επικράτεια ακολουθώντας τις προβλεπόμενες προδιαγραφές καθώς και η απουσία συντήρησης και επιδιόρθωσης του σε τακτική βάση, μας κάνει μάρτυρες κατεστραμμένων οδηγών όδευσης τυφλών σε πολλές πόλεις στη χώρα μας, κυρίως εξαιτίας των διερχόμενων ή σταθμευμένων οχημάτων, γεγονός που τους καθιστά όχι μόνο ακατάλληλους για το έργο που θα έπρεπε να επιτελούν αλλά και ιδιαιτέρως επικίνδυνους.

4ον. Η δυσλειτουργία του συστήματος της Τηλεματικής, τόσο στις έξυπνες στάσεις, όπου αυτές υπάρχουν, όσο και στο εσωτερικό των μέσων μαζικής μεταφοράς, η οποία δυσχεραίνει την ανεξάρτητη μετακίνηση των τυφλών και μερικώς βλεπόντων, ως χρήστες των μέσων. Για παράδειγμα, παρατηρείται ότι το σύστημα στις περισσότερες λεωφορειακές γραμμές δεν λειτουργεί ή είναι απενεργοποιημένο.

5ον. Παρόλο που το σύστημα ηχητικών διατάξεων στους φωτεινούς σηματοδότες ακολουθεί πλέον εθνικές προδιαγραφές, εφαρμόζεται αποσπασματικά και δυστυχώς παρατηρείται, ότι εκεί όπου λειτουργεί, σε κάποιες διασταυρώσεις να είναι λάθος εγκατεστημένο και συνεπώς επικίνδυνο. Τέλος βλέπουμε την ανυπαρξία του συστήματος σε μεγάλους οδικούς κόμβους με μεγάλη επισκεψιμότητα.

Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.