Ιωάννης Βαρδακαστάνης

- ΕΣΑμεΑ
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Απολογισμός εκδήλωσης - Παρουσίαση έρευνας ενόψει της 3ης Δεκέμβρη Εθνικής Ημέρας ΑμεΑ

Επιτυχία σημείωσε η διαδικτυακή εκδήλωση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία με αφορμή την 3η Δεκέμβρη, Εθνική και Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, τόσο από άποψη παρακολούθησης, όσο και από τις πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις και συμπεράσματα που καταγράφηκαν.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η ΕΣΑμεΑ παρουσίασε την έρευνα με τίτλο «Στάσεις και τις Αντιλήψεις για την Αναπηρία στην Ελλάδα και τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, Χρόνιες Παθήσεις και των Οικογενειών τους[i]», που πραγματοποιήθηκε από την GPO, σε συνεργασία με το Παρατηρητήριο Θεμάτων Αναπηρίας της ΕΣΑμεΑ και το ΙΝ- ΕΣΑμεΑ.

Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο γνωστός δημοσιογράφος Νίκος Υποφάντης.

Την έρευνα παρουσίασε ο επιστημονικός υπεύθυνος της GPO Αντώνης Παπαργύρης.

Το σχολιασμό και την ανάλυση της έρευνας ανέλαβαν οι:

  • Ιωάννης Βαρδακαστάνης, πρόεδρος ΕΣΑμεΑ,
  • Κωνσταντίνος Στεφανίδης, πρόεδρος Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας, καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης, Επικεφαλής του Εργαστηρίου Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου - Υπολογιστή (HCI),
  • Μαρία Γαβουνέλη, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,
  • Ξενοφώντας Κοντιάδης, καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου και πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου - Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου.

Σε μια μικρή εισαγωγή, ο κ. Βαρδακαστάνης αφιέρωσε την έρευνα αλλά και τη φετινή 3η Δεκέμβρη στα θύματα της πανδημίας και ειδικότερα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και ζήτησε ενός λεπτού σιγή.

Στη συνέχεια τόνισε ότι η συγκεκριμένη έρευνα παρουσιάζεται σε μία εποχή «σταυροδρόμι», με μια νέα διαστρωμάτωση της κοινωνίας: «Το αναπηρικό κίνημα έχει μια υποχρέωση από την ύπαρξή του, να εργαστεί με θάρρος ώστε τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους να μη μείνουν εκτός σε αυτό το μεταβατικό στάδιο. Για αυτό θέλουμε να γνωρίζουμε πώς η κοινωνία βλέπει τα θέματα των ατόμων με αναπηρία και να γίνει μια σύγκριση με το παρελθόν».

Στη συνέχεια ο κ. Παπαργύρης παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας.

Πρώτος σχολίασε τα αποτελέσματα ο κ. Στεφανίδης που έδωσε συγχαρητήρια στην ΕΣΑμεΑ και στη GPO, τονίζοντας πόσο σημαντικές είναι οι στάσεις που καταγράφηκαν, ότι η συγκεκριμένη έρευνα είναι ένα εργαλείο και ότι αποδεικνύεται ότι χρειαζόμαστε και άλλες έρευνες πεδίου. Αναφέρθηκε επίσης στο έργο της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας.

Η κ. Γαβουνέλη μίλησε από τη Σεούλ όπου βρίσκεται, παρουσίασε το έργο της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και τον αγώνα της για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και τόνισε ότι αυτό θα συνεχιστεί, καθώς «το σύνολο των θεμάτων της αναπηρίας διατρέχει κάθε τομέα της κοινωνίας».

Ο κ. Κοντιάδης αναφέρθηκε στα λίγα σημεία που έγινε πρόοδος και στα πολλά που υποβαθμίστηκαν, όπως προκύπτει από την έρευνα, καθώς και για τη στασιμότητα σε κρίσιμους τομείς. Τόνισε μάλιστα ότι με βάση τα ευρήματα του Ιδρύματος Τσάτσου η πρόοδος επίσης δεν έχει ανατρέψει αρνητικές πρακτικές της νομοθεσίας αναφορικά με την αναπηρία. «Από το 2019 και μετά υπάρχει μια αλλαγή, λόγω της πρώτης εξέτασης της Ελλάδας από την επιτροπή της Σύμβασης, η οποία δρομολόγησε εξελίξεις χωρίς προηγούμενο. (…)Το πιο δύσκολο δεν είναι τα εμπόδια και οι ελλείψεις. Είναι τα συμπεριφορικά εμπόδια που προκύπτουν από το στίγμα και τις διακρίσεις».

Ο κ. Βαρδακαστάνης ευχαρίστησε τους παριστάμενους για την παρουσία τους και για τον σχολιασμό της έρευνας. Τόνισε ότι η ΕΣΑμεΑ αναθέτει τέτοιου είδους έρευνες από το 1997. «Σήμερα θέλαμε να αποτυπωθεί η στάση της κοινωνίας αλλά και να δούμε ποιες είναι οι προτεραιότητες για τη χάραξη πολιτικών από την ΕΣΑμεΑ από τη νέα χρονιά. Διαπιστώσαμε ότι τη δεκαετία που διανύσαμε, με τα μνημόνια και την πανδημία, είχαμε πολύ καλές εξελίξεις στην νομοθεσία, αλλά υποχώρηση του κοινωνικού κράτους. Πχ έχουμε μία από τις καλύτερες νομοθεσίες στην προσβασιμότητα στην Ευρώπη αλλά δεν είχαμε ποτέ συστηματική αντιμετώπιση, ποτέ δεν έγινε έλεγχος και πιστοποίηση της εφαρμογής της νομοθεσίας. Εθνικό σχέδιο δράσης για πρώτη φορά η ΕΣΑμεΑ ζήτησε πριν 25 χρόνια, και για τη μη υλοποίησή του τόσα χρόνια έχουν ευθύνη όλοι όσοι κυβερνούσαν τόσο καιρό. Και ο λόγος ήταν ότι δεν ήταν στις προτεραιότητές τους. Τώρα έχει περάσει ένας χρόνος από τη θεσμοθέτησή του και πιέζουμε για την υλοποίησή του. Ο κ. Γεραπετρίτης έκανε τη δουλειά που τον αφορούσε, πρέπει να ελεγχθεί η υπόλοιπη κυβέρνηση αν έκανε τη δουλειά της. Γενικότερα μέχρι σήμερα έχουμε φλυαρία για την αναπηρία, χρειάζεται αλλαγή ισορροπίας μεταξύ λέγω και πράττω.

Κυρίαρχο ζητούμενο είναι το κοινωνικό κράτος γιατί αυτό δημιουργεί κοινωνική ασφάλεια, σπάει την αβεβαιότητα και ξεφεύγεις από τον κλοιό που σφίγγει αυτή την εποχή. Οι συμπεριφορές είναι ένα κορυφαίο ζήτημα αλλά αποτελεί ζήτημα γενιάς, ο άνθρωπος έχει μια ζωή να ζήσει και δεν μπορεί να περιμένει πότε θα αλλάξει ο άλλος να αλλάξει για να ασκήσει τα δικαιώματά του. Εδώ είναι που το κοινωνικό κράτος μαζί με το κράτος δικαίου πρέπει να δημιουργήσουν αυτή την ισορροπία. Θετικές δράσεις συν καταπολέμηση διακρίσεων ίσον συμπερίληψη στην κοινωνία.

Και ένα μήνυμα προς όλους όσους θέλουν να ακούσουν: Τα ζητήματα των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους δεν είναι ορφανά. Έχουν ένα δυνατό κίνημα των οργανώσεών τους που έχει μάθει να παλεύει και θα είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα για μπορέσουμε τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους να ζούμε στον τόπο μας με αξιοπρέπεια».

Η εκδήλωση μεταδόθηκε :

Από την ιστοσελίδα της ΕΣΑμεΑ www.esamea.gr

Από τη σελίδα της ΕΣΑμεΑ στο facebook https://www.facebook.com/ESAmeAgr

Από το instagram της ΕΣΑμεΑ https://www.instagram.com/ncdpgreece

Από το κανάλι της ΕΣΑμεΑ στο youtube https://www.youtube.com/user/ESAmeAGr

Επισυνάπτονται τα αποτελέσματα της έρευνας και η Διακήρυξη της 3ης Δεκέμβρη 2021.

Φωτογραφίες στο facebook της ΕΣΑμεΑ.

Το βίντεο θα αναρτηθεί στο κανάλι της ΕΣΑμεΑ στο youtube την Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου.

Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.