Ιωάννης Βαρδακαστάνης

- ΕΣΑμεΑ
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Συνάντηση ΕΣΑμεΑ με την αν. υπουργό Υγείας Μ. Γκάγκα

Διαδικτυακή συνάντηση με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα είχε αντιπροσωπεία της ΕΣΑμεΑ, με επικεφαλής τον πρόεδρό της Ιωάννη Βαρδακαστάνη, αποτελούμενη από τους κ.κ. Γρηγόρη Λεοντόπουλο, αντιπρόεδρο, Βασίλη Κούτσιανο, γενικό γραμματέα, Ιωάννη Λυμβαίο, οργανωτικό γραμματέα, Χρήστο Δαραμήλα, αναπληρωτή οργανωτικό γραμματέα και Χριστίνα Σαμαρά, στέλεχος ΕΣΑμεΑ, την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου.

Ο πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ. Ι. Βαρδακαστάνης κατέθεσε υπόμνημα με τις προτάσεις και τις διεκδικήσεις του αναπηρικού κινήματος από το υπουργείο Υγείας.

Το εθνικό αναπηρικό κίνημα συνολικά διεκδικεί ένα αναβαθμισμένο και ποιοτικά εκσυγχρονισμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας προς όφελος όλων των πολιτών. Αναφορικά με τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις προτείνει τον σχεδιασμό πολιτικών για την υγεία και τη δημιουργία των απαραίτητων θεσμών και υποδομών για την οργάνωση και τη λειτουργία ενός συστήματος παροχής υπηρεσιών υγείας, στην αιχμή των ιατροτεχνολογικών εξελίξεων, με ταυτόχρονη ορθολογική διαχείριση των πόρων που απαιτούνται, μέσω των οποίων τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις θα απολαμβάνουν το υψηλότερο δυνατό επίπεδο υγείας για την αύξηση της λειτουργικότητας και αυτονομίας τους.

Για την επίτευξη αυτού του σκοπού είναι αναγκαία η συμπερίληψη της διάστασης της αναπηρίας και της χρόνιας πάθησης σε όλες τις δημόσιες πολιτικές για την υγεία, για τη διασφάλιση άσκησης του κοινωνικού δικαιώματος στην υγεία και της καθολικής πρόσβασης των πολιτών με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις σε αποτελεσματικές παροχές υγείας, μέσω του εθνικού συστήματος υγείας, δημόσιου χαρακτήρα, σε ισότιμη κάλυψη αναγκών με τους υπόλοιπους πολίτες σε συνδυασμό με την εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, η οποία υπογράφτηκε από την Ελλάδα και στη συνέχεια κυρώθηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο με την ψήφιση του ν. 4074/2012.

Συνοψίζοντας, τα μέλη της αντιπροσωπείας αναφέρθηκαν σε θέματα θεσμικής εκπροσώπησης της ΕΣΑμεΑ σε ομάδες εργασίας και επιτροπές του υπουργείου, ώστε το αναπηρικό κίνημα να έχει γνώσει και να εκφράζει άποψη σε όλα τα θέματα που αφορούν στα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις.

Επίσης, αναφέρθηκαν στο θέμα της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία σε όλα τα νοσοκομεία, τις δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (κέντρα υγείας, κέντρα ψυχικής υγείας) και σε όλους τους οργανισμούς που εποπτεύει το υπουργείο Υγείας, καθώς και σε όλους τους δικτυακούς τόπους του υπουργείου και των εποπτευόμενων από αυτό οργανισμών και φορέων.

Τέλος, τονίστηκαν ζητήματα που αφορούν στον ΕΟΠΥΥ, στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ), στην πρόσβαση των ανασφάλιστων πολιτών σε δομές υγείας, στη στελέχωση των Μονάδων Αιμοκάθαρσης των Περιφερειακών Νοσοκομείων με ιατρικό προσωπικό, στις ελλείψεις ιατρικού προσωπικού στις Μονάδες Αιμοκάθαρσης των Περιφερειακών Νοσοκομείων της χώρας, της αιμοκάθαρσης κ.α.

Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.