Ιωάννης Βαρδακαστάνης

- ΕΣΑμεΑ
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Στην Ευρωμεσογειακή Σύνοδο Κορυφής ο Ι. Βαρδακαστάνης

Στην Ευρωμεσογειακή Σύνοδο Κορυφής Οικονομικών και Κοινωνικών Συμβουλίων και Παρόμοιων Θεσμών, που στοχεύει στην προώθηση της καλύτερης κατανόησης των κύριων θεμάτων που επηρεάζουν την οργανωμένη κοινωνία των πολιτών στην περιοχή της Μεσογείου και στη συζήτηση των κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν, συμμετείχε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, ως πρόεδρος της Euromed Follow Up Committee της ΕΟΚΕ, στο Μαρακές, την 1η Ιουνίου. Η Σύνοδος διοργανώθηκε από το Μαροκινό Οικονομικό, Κοινωνικό και Περιβαλλοντικό Συμβούλιο

Στη Σύνοδο κλήθηκαν 120 συμμετέχοντες από μια σειρά οικονομικών και κοινωνικών συμβουλίων ή παρόμοιων ιδρυμάτων, εκπρόσωποι εργοδοτών, συνδικαλιστικών οργανώσεων, άλλων ομάδων οικονομικών και κοινωνικών συμφερόντων και ΜΚΟ από χώρες που είναι μέλη της Ένωσης για τη Μεσόγειο.

Η Σύνοδος επικεντρώθηκε στην πανδημία και η θεματική της ήταν: «COVID-19: ο ρόλος της κοινωνίας των πολιτών στην ανασυγκρότηση και την ανθεκτικότητα της ευρωμεσογειακής περιοχής».

Την εκδήλωση συντόνισε ο Δημήτρης Δημητριάδης πρόεδρος του τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΟΚΕ. Μεταξύ άλλων συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ελληνικής ΟΚΕ Γιάννης Πάιδας, που μίλησε στην 4η Θεματική: «Ανανεωμένη εταιρική σχέση με τη Νότια Γειτονία», καθώς και ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής ΟΚΕ Απόστολος Ξυράφης, που συντόνισε τη θεματική 5: «Δίκτυα στον ευρωμεσογειακό χώρο - ανάπτυξη περιφερειακής συνεργασίας».

Από την πλευρά του ο κ. Βαρδακαστάνης έκλεισε τη Σύνοδο Κορυφής με την παρακάτω ομιλία:

«Αγαπητοί συμμετέχοντες, αγαπητοί φίλοι,

Φτάσαμε στην τελική σύνοδο της φετινής Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης Κορυφής. Επιτρέψτε μου να ρίξω μια ματιά τις τελευταίες δύο ημέρες.

Χθες, συζητήσαμε το κύριο θέμα της φετινής Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης Κορυφής με θέμα «COVID-19: Ο ρόλος της κοινωνίας των πολιτών στην ανασυγκρότηση και την ανθεκτικότητα της ευρωμεσογειακής περιοχής». Ακούσαμε για διάφορες πτυχές της ανασυγκρότησης και της ανθεκτικότητας, ιδίως για την οικονομική ανάκαμψη παρά τον COVID, για τον μετριασμό των κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας και για τις ευκαιρίες που μπορεί να προσφέρει για βιώσιμη ανάπτυξη. Σήμερα το πρωί ανταλλάξαμε απόψεις σχετικά με την ανανεωμένη εταιρική σχέση της ΕΕ με τη Νότια Εταιρική Σχέση και τις επιπτώσεις της στην κοινωνία των πολιτών στην περιοχή της Μεσογείου. Τέλος, λάβαμε επίσης μια πολύ ενημερωτική ενημέρωση σχετικά με τις δραστηριότητες της Ευρωμεσογειακής Περιφερειακής και Τοπικής Συνέλευσης του Ιδρύματος Anna Lindh, του Ευρωμεσογειακού Δικτύου για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και του Ιδρύματος Της Συνέλευσης Πολιτών της Μεσογείου.

Επιτρέψτε μου να χρησιμοποιήσω τα τελευταία λεπτά για το πώς πρέπει να κινηθεί η Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη Κορυφής το επόμενο έτος. Πιστεύουμε ότι οι ενεργειακές πολιτικές και στρατηγικές στην ευρωμεσογειακή περιοχή είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα που θα άξιζε την προσοχή μας. Η περιοχή της Μεσογείου είναι έντονα εκτεθειμένη στην κλιματική αλλαγή, τη λειψυδρία και τη διάβρωση των ακτών. Η ενεργειακή μετάβαση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον μετριασμό του κλίματος και στις δύο ακτές της Μεσογείου. Η περιοχή μας έχει μεγάλες δυνατότητες στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αρκετές μεσογειακές χώρες θα μπορούσαν να γίνουν καθαρές εξαγωγείς ενέργειας στο άμεσο μέλλον. Αυτή η πράσινη μετάβαση θα λάβει περαιτέρω ώθηση από την ανανεωμένη εταιρική σχέση της ΕΕ με τη νότια γειτονιά της και τη στήριξή της για την ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή, το περιβάλλον και την ενέργεια.

Θα είναι πολύ ενδιαφέρον να αναλύσουμε μαζί σας τις ενεργειακές πολιτικές και στρατηγικές στην ευρωμεσογειακή περιοχή - να συντάξουμε μια πραγματικά περιφερειακή έκθεση πληροφόρησης και να έχουμε συναρπαστικές συζητήσεις κορυφής το επόμενο έτος. Σχεδιάζουμε η επόμενη Σύνοδος να πραγματοποιηθεί στην Αίγυπτο, είστε όλοι θερμά προσκεκλημένοι να συμμετάσχετε.

Θα ήθελα τώρα να ευχαριστήσω τους ομιλητές μας για τις πολύ ενημερωτικές παρεμβάσεις τους και όλους τους συμμετέχοντες για την ενεργό συμβολή τους.

Τελευταία αλλά εξίσου σημαντικά, επιτρέψτε μου να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στο Μαροκινό Οικονομικό, Κοινωνικό και Περιβαλλοντικό Συμβούλιο για την εξαιρετική υποστήριξη κατά την προετοιμασία της φετινής Συνόδου Κορυφής εδώ στο Μαρακές.

Ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ φυσικά στους Hachim, Andreas και Samar για όλες τις προσπάθειές τους κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της σημερινής εκδήλωσης.

Πριν δώσω τον λόγο στον κ. Alaoui από το Μαροκινό Οικονομικό, Κοινωνικό και Περιβαλλοντικό Συμβούλιο για τις τελικές παρατηρήσεις του, επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω την παρέμβασή μου με ένα απόσπασμα της συγγραφέως και υπέρμαχου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Helen Keller: “Μόνοι μπορούμε να κάνουμε τόσο λίγα. Μαζί μπορούμε να κάνουμε τόσα πολλά”».

Η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή θα εκπονήσει μια ενημερωτική έκθεση σχετικά με το κύριο θέμα της Συνόδου Κορυφής, σε στενή συνεργασία με τους ομολόγους της στη νότια Μεσόγειο.

Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.