Ιωάννης Βαρδακαστάνης

- ΕΣΑμεΑ
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Αναλυτικές προτάσεις επί του νομοσχεδίου του υπ. Παιδείας «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα κλπ.»

Στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης επί του Σχεδίου Νόμου «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία και άλλες διατάξεις» η ΕΣΑμεΑ απέστειλε επιστολή με τις προτάσεις της. Αξίζει να επισημανθεί τα τα αιτήματα που περιλαμβάνονται στην επιστολή υποβλήθηκαν στις 07.06.2022 και στον διαδικτυακό τόπο www.opengov.gr

Συνοπτικά η Ε.Σ.Α.μεΑ. θεωρεί ότι το νομοσχέδιο κινείται στη σωστή κατεύθυνση διότι περιλαμβάνει διατάξεις που στοχεύουν αφενός στην ισότιμη ένταξη και συμμετοχή των φοιτητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στις δραστηριότητες των Α.Ε.Ι., αφετέρου στην άρση των εμποδίων για την απρόσκοπτη άσκηση του έργου του διδακτικού, διοικητικού και λοιπού προσωπικού με αναπηρία. Στη ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι προτάσεις της Ε.Σ.Α.μεΑ. στοχεύοντας, μεταξύ άλλων:

  • α) στη μεγαλύτερη εναρμόνιση της χρησιμοποιούμενης ορολογίας με τη δικαιωματική προσέγγιση της αναπηρίας,
  • β) στη συμπερίληψη του καθολικού σχεδιασμού και των πολλαπλών εκφάνσεων της προσβασιμότητας,
  • γ) στη συνεργασία της Επιτροπή Ισότιμης Πρόσβασης ατόμων με αναπηρία ή/και ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες με τις διαφορετικές Μονάδες, Επιτροπές, Κέντρα και Εργαστήρια των Α.Ε.Ι. καθώς και με τις αντιπροσωπευτικές οργανώσεις των ατόμων με αναπηρία, με στόχο τη διάχυση της δικαιωματικής προσέγγισης της αναπηρίας στο σύνολο των δραστηριοτήτων των Α.Ε.Ι.

Αναλυτικά οι προτάσεις στην επιστολή.

Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.