Ιωάννης Βαρδακαστάνης

Δηλώσεις του Ι. Βαρδακαστάνη στο site voria.gr

Δημοσίευμα στο site voria.gra που αναφέρεται στο Ι. Βαρδακαστάνη με τίτλο : Βαρδακαστάνης : Τεράστιο το έργο για τα ΑμεΑ στο Δήμο Νεάπολης-Συκεών.

Ολόκληρο το άρθρο : 

Το μόνο που έχω να πω είναι ότι και οι άλλοι δήμοι της χώρας να χρησιμοποιήσουν το παράδειγμα αυτού του δήμου

είπε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ.

Με τα καλύτερα λόγια για τις πολιτικές γύρω από τα Άτομα με Αναπηρίες που ασκεί ο δήμος Νεάπολης Συκεών μίλησε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΙΝΑΛ Γιάννης Βαρδακαστάνης στην επίσκεψή του στον δήμο της δυτικής Θεσσαλονίκης.

Το οργανωμένο κράτος και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν την υποχρέωση να διασφαλίσουν τα δικαιώματα να φθάσουν στους πολίτες με τρόπο γνήσιο και αυτούσιο, χωρίς να επιτρέπουν και να αφήνουν κενά στους δημαγωγούς, τους λαϊκιστές και στους εθνικιστές να τα χρησιμοποιούν και ουσιαστικά να οδηγούν τους ανθρώπους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι και τα άτομα με αναπηρία, να γίνονται θύματα δημαγωγών και λαϊκιστών, να παρασύρονται και να στηρίζουν πολιτικές και πρωτοβουλίες που οδηγούν στην απονεύρωση της Ε.Ε., η οποία αποβαίνει σε βάρος του χώρου των αναπήρων και σε ατομικό και σε πολιτικό επίπεδο.

Το μήνυμα αυτό έστειλε χθες βράδυ από τον δήμο Νεάπολης-Συκεών ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Γιάννης Βαρδακαστάνης, ο οποίος ήταν ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση που διοργανώθηκε για την παρουσίαση βιβλίου της Συνομοσπονδίας. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε ενώπιον πυκνού ακροατηρίου, ανάμεσα στο οποίο βρίσκονταν άτομα με αναπηρία και στελέχη του αναπηρικού κινήματος από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, ενώ την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι.

Πρόκειται για το βιβλίο «Τα δικαιώματά σου στην Ευρωπαϊκή Ένωση», το οποίο αποτελεί συγγραφή του EDF (Ευρωπαϊκό Φόρουμ για άτομα με αναπηρία) και μεταφράστηκε από την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), και αφορά στα δικαιώματα των ΑμεΑ στην Ε.Ε., όπως αυτά διαμορφώθηκαν την τελευταία 20ετία, μετά τους αγώνες του ευρωπαϊκού αναπηρικού κινήματος, αλλά και των κατά τόπους εθνικών αναπηρικών κινημάτων, όπως είναι και το ελληνικό.

«Να γίνουν πράξεις…»

Έχοντας στο πλευρό του τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη, ο κ.Βαρδακαστάνης παρουσίασε αναλυτικά τους σταθμούς στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι 

έχουν γίνει μεγάλα βήματα από το 1997 έως και σήμερα, αλλά πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα. Το κυριότερο, όμως, είναι τα δικαιώματα που έχουν κατοχυρωθεί με νόμους και αποφάσεις, και τα οποία στα χρόνια της κρίσης έχουν υποστεί αμφισβήτηση, να γίνουν πράξη στην ουσία, 

πρόσθεσε.  

Σε ότι αφορά τις πολιτικές για τα άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη αυτή τη δεκαετία ζούμε το μεγάλο παράδοξο: από τη μια μεριά να έχουμε πετύχει την πιο δυνατή στην ιστορία της ανθρωπότητας αναγνώριση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ σε διεθνές και κρατικό επίπεδο και από την άλλη μεριά τη σκληρή και επώδυνη κρίση η οποία μαστίζει τη χώρα και αμφισβητεί τα δικαιώματα των πολιτών. Συνεπώς αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να εργαστούμε συστηματικά με επιμονή, με προσήλωση και στοχοθυσία έτσι ώστε οι πολίτες με αναπηρία να μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή τους στην καθημερινότητά τους

ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις επικείμενες ευρωεκλογές, τόνισε 

τη μεγάλη ανάγκη οι πολίτες να αποφασίσουν να μην αφήσουν την Ε.Ε. στα χέρια άλλων και με την επιλογή μας να στρέψουμε το τιμόνι της προς την κατεύθυνση που θέλουν οι πολίτες της ώστε να υπάρξει το νέο κοινωνικό κράτος και πραγματική εφαρμογή σε όλα τα επίπεδα των δικαιωμάτων για να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες με έναν ισόρροπο τρόπο μεταξύ οικονομίας- κοινωνίας και περιβαλλοντικής πολιτικής, και να επιστρέψει η Ευρώπη στους πολίτες.

Προς αυτή την κατεύθυνση αυτή, κάλεσε τους πολίτες να συγκροτήσουν με την πολιτική επιλογή τους 

μάχιμη αντιπροσωπεία που θα την χαρακτηρίζει η γνώση και η επάρκεια,

 σημειώνοντας ότι 

η αναπηρία συνδέεται με τα ανθρώπινα δικαιώματα και είναι μια βαθειά πολιτική, κοινωνική αλλά και δημοκρατική υπόθεση.

Επίσκεψη στο δημαρχείο και στα ΚΔΑΠμεΑ

Ο Γιάννης Βαρδακαστάνης δεν είναι απλά ένα στέλεχος, κορυφαίο έστω, του αναπηρικού κινήματος, αλλά μια προσωπικότητα παγκόσμιας εμβέλειας που τιμά την πατρίδα μας, και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που επισκέπτεται το δήμο μας, 

ανέφερε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης προσφωνώντας τον πρόεδρο της ΕΣΑμεΑ και του European Disability Forum.

Ο δήμος μας χρωστά πολλά στον Γιάννη γιατί μαζί ξεκινήσαμε, αγωνιστήκαμε, διεκδικήσαμε και πετύχαμε πολλά για τα άτομα με αναπηρία, όπως είναι τα ΚΔΑΠμεΑ, που πρώτοι ξεκινήσαμε στη χώρα, τα διαμερίσματα υποστηριζόμενης διαβίωσης, κ.ά. Στην πορεία της μακράς αυτής περιόδου δεν ήταν όλα ρόδινα, έχοντας να αντιμετωπίσουμε πολλές φορτούνες, όπως αντιμετωπίζουμε και σήμερα πολλά και έντονα προβλήματα, όπως είναι οι μεγάλες περικοπές στη χρηματοδότηση και στη μείωση του αριθμού των ΑμεΑ ανά τμήμα δομής. Ελπίζουμε οι κυβερνώντες να αλλάξουν θέσεις και απόψεις, κάτι για το οποίο θα συνεχίσουμε μαζί τον αγώνα,

 πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο Σίμος Δανιηλίδης.

Νωρίτερα το μεσημέρι ο Γιάννης Βαρδακαστάνης επισκέφθηκε το δημαρχείο Νεάπολης-Συκεών όπου είχε μακρά συζήτηση με τον δήμαρχο και στελέχη της διοίκησης του δήμου για το θέμα των δικαιωμάτων των αναπήρων, με τον δήμαρχος να θέτει υπόψη του μια σειρά των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο χώρος.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ, συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη και τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας Μιχάλη Βουλγαρίδη, επισκέφθηκε το ΚΔΑΠμεΑ Συκεών όπου του επιφυλάχθηκε θερμή υποδοχή. Εκεί, παρουσία αντιδημάρχων, δημοτικών και τοπικών συμβούλων, ενημερώθηκε από τον πρόεδρο της ΚΕΥΝΣ Δημήτρη Απατσίδη, αλλά και τους νέους και τις νέες με αναπηρία για τα προγράμματα και τις δράσεις που αναπτύσσουν, ενώ του πρόσφεραν και μια εικόνα που φιλοτέχνησαν οι ίδιοι ωφελούμενοι της δομής.  

Βρίσκομαι στο δήμο-ναυαρχίδα της ελληνικής πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις πολιτικές για άτομα με αναπηρία και αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή και χαρά για αυτό. Αυτός ο δήμος έχει πραγματοποιήσει τεράστιο έργο υπό την ηγεσία του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη, με τη συμβολή των συνεργατών του, των εργαζομένων και των πολιτών αυτού του δήμου.  Συνεπώς το μόνο που έχω να πω είναι ότι και οι άλλοι δήμοι της χώρας να χρησιμοποιήσουν το παράδειγμα αυτού του δήμου και να δημιουργήσουν ισχυρές  κοινωνικές υποδομές, ισχυρές κοινωνικές υπηρεσίες και υποδομές για τα άτομα με αναπηρία, 

δήλωσε με ιδιαίτερη ικανοποίηση ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Γιάννης Βαρδακαστάνης, βλέποντας από κοντά να γίνονται πράξεις οι διεκδικήσεις του αναπηρικού κινήματος.

Το link  του άρθρου 

Επόμενο άρθρο arrow_forward Δήλωση στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ
Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.