Ιωάννης Βαρδακαστάνης

15 Οκτωβρίου Διεθνής Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού 2021

Η Διεθνής Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού η 15η Οκτωβρίου, χαιρετίζει το δικαίωμα του τυφλού ατόμου στην αυτονομία, την ανεξαρτησία, την ασφάλεια και την πρόσκληση για άρση όλων των εμποδίων, για να καταστούν όλες οι πόλεις προσβάσιμες.

Η 15η Οκτωβρίου έχει παγκοσμίως καθιερωθεί ως η μέρα εορτασμού του «Λευκού Μπαστουνιού», με στόχο τη διάδοση της μεγάλης σημασίας της χρήσης του και την ευαισθητοποίηση του κοινού στην προσπάθεια των ατόμων με οπτική αναπηρία για μια πιο ανεξάρτητη διαβίωση αλλά και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που συναντούν στην καθημερινή μετακίνησή τους.

Η ιστορία του λευκού μπαστουνιού ξεκινά μετά τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου στην Αμερική, όπου αναπτύχθηκε ένα κίνημα αποκατάστασης και επανένταξης των ατόμων που τυφλώθηκαν από ατυχήματα κατά τη διάρκεια του πολέμου. Το κίνημα αυτό ξεκίνησε από τον οφθαλμίατρο Richard Hoover, o οποίος πρωτοχρησιμοποίησε ένα μακρύ καλάμι για τη βοήθεια της κίνησης των τυφλών βετεράνων του πολέμου.

Σε περιπτώσεις που η τύφλωση δεν μπορεί να προληφθεί ή να αντιμετωπιστεί τότε ο αντίκτυπος στην καθημερινή ζωή των ασθενών είναι μεγάλος, τόσο στο οικογενειακό όσο και το ευρύτερο κοινωνικό τους περιβάλλον, μια και η απώλεια όρασης θέτει μεγάλους φραγμούς σε όλους τους τομείς της ζωής ενός ανθρώπου.

Για την άρση των εμποδίων που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία όρασης, λειτουργεί στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών, ιδρυτικό μέλος της ΕΣΑμεΑ, από το 1994 μέχρι και σήμερα, η υπηρεσία Κινητικότητας - Προσανατολισμού και Δεξιοτήτων Καθημερινής Διαβίωσης, που είναι ο μοναδικός φορέας που παρέχει δωρεάν εκπαίδευση, στα ενήλικα άτομα με οπτική αναπηρία, είτε πρόκειται για εκ γενετής τυφλά άτομα είτε για νεοτυφλοθέντες είτε για μερικώς βλέποντες.

Για τη φετινή Διεθνής Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, ο ΠΣΤ αναφέρει: «Παρόλο που όλα αυτά τα χρόνια, ο Π.Σ.Τ με τις υπηρεσίες του προσπαθεί να ενημερώσει δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, για τις ανάγκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με οπτική αναπηρία, προτείνοντας τις ενδεδειγμένες λύσεις για την άρση των εμποδίων, παρατηρούμε ότι ενώ έχουν γίνει θετικά βήματα σε νομοθετικό πλαίσιο, όπως για παράδειγμα, το Εθνικό σχέδιο δράσης για τα άτομα με αναπηρία, διαπιστώνουμε ότι στο πεδίο της καθημερινότητας των ατόμων με οπτική αναπηρία, υπάρχουν ακόμα σημαντικά εμπόδια προσβασιμότητας τόσο στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον όσο και στο ψηφιακό».

Στο πλαίσιο της ομάδας εργασίας για την κινητικότητα, τον προσανατολισμό (Κ/Π) και τις δεξιότητες καθημερινής διαβίωσης (ΔΚΔ) των ατόμων με οπτική αναπηρία, που συγκρότησε ο γενικός γραμματέας του υπ. Εργασίας Γιώργος Σταμάτης, η ΕΣΑμεΑ μαζί με τον ΠΣΤ κατέθεσαν συγκεκριμένη πρόταση για να αναπτυχθεί στην Ελλάδα η εκπαίδευση νέων εκπαιδευτών κινητικότητας, προσανατολισμού και δεξιοτήτων καθημερινής διαβίωσης. Για την Ελλάδα είναι πλέον αδήριτη ανάγκη η υλοποίηση νέου προγράμματος εκπαίδευσης εκπαιδευτών προκειμένου να διασφαλίζονται καθολικά τα δικαιώματα των ατόμων με τύφλωση ή/και μειωμένη όραση. Η εκπαίδευση στην κινητικότητα, τον προσανατολισμό, και τις δεξιότητες καθημερινής διαβίωσης είναι η ανεξάρτητη διαβίωση του ατόμου με οπτική αναπηρία.

Ας καταστεί ένας ικανός αριθμός νέων εκπαιδευτών στην Ελλάδα και η Διεθνής Ημέρα του Λευκού Μπαστουνιού να είναι ημέρα τιμής για όλους.

Περισσότερες πληροφορίες για την πρόταση της ΕΣΑμεΑ και του ΠΣΤ μπορείτε να δείτε εδώ

Συνημμένα αρχεία
Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.