Ιωάννης Βαρδακαστάνης

17 Νοέμβρη 2020: Το Πολυτεχνείο καίει πάντα στις καρδιές μας

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία δηλώνει ότι το Πολυτεχνείο παραμένει επίκαιρο όσο ο αγώνας για κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα συνεχίζεται

Η ΕΣΑμεΑ τιμά την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Τιμά όλους τους πολίτες, τους φοιτητές, τους νέους και όλους όσους πάλεψαν για τη Δημοκρατία, την Ελευθερία, την Παιδεία και την αξιοπρεπή και ελεύθερη διαβίωση. Το μήνυμα του Πολυτεχνείου είναι πάντα επίκαιρο. Ποτέ ξανά καμιά δικτατορία στον τόπο μας, καθόλου έδαφος στους εχθρούς της δημοκρατίας και σε νοσταλγούς εξοριών και βασανιστηρίων. Τα άτομα με αναπηρία ήταν τα πρώτα θύματα του ναζισμού, ανάπηροι κατέστησαν πάρα πολλοί εχθροί της χούντας των συνταγματαρχών. Τα άτομα με αναπηρία δεν θα αφήσουν την Ιστορία να ξεχαστεί.

Η ΕΣΑμεΑ τιμά τα θύματα της πανδημίας. Για ακόμη μία φορά, οι ευάλωτοι, οι διαμένοντες στα ιδρύματα και στις κλειστές δομές είναι τα πρώτα αθώα θύματα. Για αυτό το λόγο φέτος η ΕΣΑμεΑ δεν καλεί στην καθιερωμένη πορεία του Πολυτεχνείου, αλλά καλεί τα μέλη της να συλλογιστούν τους αγώνες ενάντια στη δικτατορία για την δημοκρατία και τη δικαιοσύνη, να διαβάσουν για τα ιστορικά γεγονότα και να μιλήσουν στα παιδιά τους για αυτά.

Νικηφόρος  Βρεττάκος

Μικρός τύμβος

(17 Νοεμβρίου 1973)

Δίχως τουφέκι και σπαθί, με το ήλιο στο μέτωπο,

υπήρξατε ήρωες και ποιητές μαζί. Είστε το Ποίημα.

Απλώνοντας το χέρι μου δεν φτάνει ως εκεί

που ωραία λουλούδια τις μορφές σας

Λιτανεύει ο αέρας της αρετής. Ω παιδιά μου,

Μπροστά σ’ αυτό το ποίημα μετράει μόνο η σιωπή.

Από την ενότητα «Παραλειπόμενα», Β’ τόμος των Απάντων του ποιητή, εκδ. Τρία φύλλα, 1981

Συνημμένα αρχεία
arrow_back Προηγούμενο άρθρο Τα Νέα της ΕΣΑμεΑ
Επόμενο άρθρο arrow_forward Τα Νέα της ΕΣΑμεΑ
Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.