Ιωάννης Βαρδακαστάνης

- EDF
Γενική Συνέλευση EDF: Οικοδομώντας ένα μέλλον για όλους - Επανεκλογή Ι. Βαρδακαστάνη στην προεδρεία του Φόρουμ

Η ετήσια γενική συνέλευση του EDF (European Disability Forum, Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία) στη Μαδρίτη της Ισπανίας στις 13 και 14 Μαΐου, συγκέντρωσε πάνω από 200 άτομα, αντιπροσώπους οργανώσεων, παρατηρητές, εταίρους, επισκέπτες και μέλη του παγκόσμιου αναπηρικού κινήματος. Οικοδεσπότες ήταν τα ισπανικά μέλη του EDF, το CERMI- Ομοσπονδία ΑμεΑ Ισπανίας- και το ONCE Foundation - Ομοσπονδία Τυφλών Ισπανίας. Παράλληλα έτρεχε διήμερο συνέδριο στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης, για τα 20 χρόνια από την ίδρυση του EDF.

Το συνέδριο, με τίτλο «20 χρόνια μετά: Οικοδομώντας ένα αναπηρικό κίνημα για όλους», αποτέλεσε την ευκαιρία να αναφερθούν τα μεγάλα επιτεύγματα του αναπηρικού κινήματος  τα τελευταία 20 χρόνια, αλλά και να συζητηθούν μελλοντικές προκλήσεις και τρόποι αντίδρασης από το αναπηρικό κίνημα. Αυτές τις προκλήσεις, ανοίγοντας τη συνεδρίαση, ανέφερε ο πρόεδρος του EDF Ιωάννης Βαρδακαστάνης, υπενθυμίζοντας τις προόδους που έχουν βιώσει τα άτομα με αναπηρία στη ζωή τους τα τελευταία 20 χρόνια. Τόνισε επίσης τη μεγάλη σημασία της επικύρωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (UNCRPD). Ωστόσο, μίλησε επίσης για την ευθύνη της ΕΕ να σταθεί δίπλα στους πολίτες της και να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης όλων των ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία.

O Ιωάννης Βαρδακαστάνης δήλωσε:

Είδαμε την υιοθέτηση πολλών νόμων και πολιτικών της ΕΕ που προστατεύουν, προάγουν και διασφαλίζουν τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία σε τομείς όπως τα δικαιώματα των επιβατών, τα διαρθρωτικά ταμεία, η απασχόληση, η προσβασιμότητα στον Παγκόσμιο Ιστό, κλπ. Το EDF πιστεύει σε μια ισχυρή και ενωμένη Ευρώπη και εκφράζει την υποστήριξή της προς την ΕΕ ως ένας χώρος χωρίς αποκλεισμούς, όπου όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα προστατεύονται και τα άτομα με αναπηρία είναι ενταγμένα στην κοινωνία χωρίς διακρίσεις. Η ΕΕ πρέπει να προστατεύσει τα άτομα με αναπηρία από μέτρα λιτότητας που δημιουργούν περισσότερη φτώχεια και ανισότητα.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του EDF τόνισε τη σημασία της συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία μέσω των αντιπροσωπευτικών τους οργανώσεων στη λήψη αποφάσεων σύμφωνα με το σύνθημα του αναπηρικού κινήματος «Τίποτα για μας χωρίς εμάς»

Σε κάποιες χώρες οι οργανώσεις των ατόμων με αναπηρία δεν υποστηρίζονται ή δεν τους επιτρέπεται να κάνουν τη δουλειά τους. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της έχουν την υποχρέωση, σύμφωνα με την CRPD που έχουν επικυρώσει, να εξασφαλίσουν ότι συμμετέχουν και ζητείται η γνώμη των οργανώσεων των ατόμων με αναπηρία. Πρέπει να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση για την ανάπτυξη ικανοτήτων και να αρθούν τα εμπόδια.

Ο πρόεδρος του CERMI Luis Cayo Pérez Bueno υπογράμμισε ότι χρειαζόμαστε μια ισχυρή και ενωμένη Ευρώπη που να ακούει τις ανάγκες όλων των ατόμων με αναπηρία, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων με αναπηρία. Ο πρόεδρος της CERMI δήλωσε ότι τα άτομα με αναπηρία συχνά στερούνται της νομικής τους ικανότητας, του δικαιώματος ψήφου, του δικαιώματος στην εκπαίδευση και καθώς και άλλα δικαιώματα απαραίτητα στη ζωή λόγω της έλλειψης προσβασιμότητας. Τόνισε επίσης ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια με αναπηρία διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να βιώσουν διάκριση, βία και καταναγκαστικές στειρώσεις.

Ο πρόεδρος της ONCE Miguel Carballeda, εξήγησε ότι το Αθλητικό και Πολιτιστικό Κέντρο της ONCE, στο πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση, ήταν σχολείο για τυφλούς. «Σήμερα 7.500 τυφλά παιδιά στην Ισπανία πηγαίνουν στα σχολεία γενικής εκπαίδευσης μαζί με τους συνομηλίκους τους χωρίς αναπηρία. Η ενσωμάτωση, η αλληλεγγύη και η ενότητα είναι αυτό που η ONCE αγωνίζεται σε όλη της την ιστορία», είπε.

Ο πρόεδρος της ομάδας III (Διάφορες Δραστηριότητες) της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ) Luca Jahier, παρουσίασε το έργο που επιτελεί η ΕΟΚΕ για την προώθηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία και την εφαρμογή της CRPD. Κάλεσε επίσης την ΕΕ να αναπτύξει μια σαφή και ολοκληρωμένη ατζέντα για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, μετά από τις συστάσεις της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. «Όταν σκέφτομαι το αναπηρικό κίνημα, σκέφτομαι τις αξίες, τα δικαιώματα, τους ανθρώπους και την αειφόρο ανάπτυξη», κατέληξε.

Το Σάββατο 13 Μαΐου, στους ομιλητές συμπεριλήφθηκαν επίσης η Επίτροπος για την Απασχόληση, τις Κοινωνικές Υποθέσεις, τις Δεξιότητες και την Αγορά Εργασίας Marianne Thyssen, το πρώην μέλος της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία Ana Peláez Narváez και η ευρωβουλευτής Helga Stevens.

Από τη Human Rights Watch ακούστηκε επίσης για το πώς τα άτομα με αναπηρία συμμετέχουν στο παγκόσμιο κίνημα για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στην ομιλία της η Ana Peláez Narváez μίλησε για εκείνους που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο να μείνουν εκτός, όπως οι γυναίκες και τα κορίτσια με αναπηρία, τα παιδιά και τα άτομα με αόρατες αναπηρίες. «Πιστεύετε ότι όλα τα άτομα με αναπηρία έχουν το δικαίωμα ψήφου ή το δικαίωμα στη συνεκπαίδευση; Πιστεύετε ότι όλες οι γυναίκες με αναπηρία  έχουν το δικαίωμα να γίνουν μητέρες»; αναρωτήθηκε, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «όλα τα δικαιώματα πρέπει να είναι πραγματικότητα για όλους, όχι μερικά δικαιώματα για κάποιους ανθρώπους».

Την Κυριακή 14 Μαΐου, η συζήτηση επικεντρώθηκε στο τι πρέπει να κάνει το ευρωπαϊκό αναπηρικό κίνημα για να συνεχίσει να αγωνίζεται επιτυχώς για ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη στο επόμενο διάστημα. Ποιες είναι οι ευκαιρίες που έχουμε; Ποιες είναι οι προκλήσεις; Ποιοι είναι οι σύμμαχοί μας; Στο πάνελ συμμετείχαν η Nujeen Mustafa, νεαρή πρόσφυγας με αναπηρία, ο Klaus Lachwitz, γραμματέας της Διεθνούς Συμμαχίας Ατόμων με Αναπηρία και εκπρόσωποι οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, όπως το Ευρωπαϊκό Λόμπι Γυναικών, το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας και η Age Platform Europe.


Εκλογές του  EDF

Το EDF εξέλεξε τον πρόεδρο και το Διοικητικό του Συμβούλιο το Σάββατο 13/5 και την Κυριακή την Εκτελεστική Επιτροπή. Ο Ιωάννης Βαρδακαστάνης επανεξελέγη πρόεδρος του ΕDF. Το νέο ΔΣ

 και η Εκτελεστική Επιτροπή του EDF

Την Κυριακή επίσης η Nujeen Mustafa μίλησε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες με αναπηρία λόγω της έλλειψης προσβασιμότητας στα στρατόπεδα προσφύγων που καθιστά αδύνατες βασικές ανάγκες, όπως η είσοδος σε μια τουαλέτα. "Είναι συγκλονιστικό το γεγονός ότι τα στρατόπεδα δεν είναι σχεδιασμένα να δέχονται και πρόσφυγες με αναπηρία, διότι είναι εύκολο να φανταστεί κανείς ότι πολλοί πρόσφυγες απέκτησαν αναπηρία κατά τη διάρκεια αυτού του δύσκολου ταξιδιού, δήλωσε η Nujeen Mustafa τονίζοντας ότι οι πρόσφυγες με αναπηρία δεν πρέπει να ξεχνιούνται. Για την ιστορία της Nujeen στο άρθρο «Φεύγοντας από τη Συρία με αναπηρικό αμαξίδιο». 


Ψήφισμα για μια ισχυρή πράξη Προσβασιμότητας

Η γενική συνέλευση του EDF ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο ζητά:

  • Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να τροποποιήσει σημαντικά την έκθεση της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς (IMCO) για μια ισχυρή, φιλόδοξη και ουσιαστική πράξη Προσβασιμότητας, προκειμένου να ανταποκριθεί στα δικαιώματα και τις προσδοκίες των 80 εκατομμυρίων ευρωπαίων ατόμων με αναπηρία.
  • Το Συμβούλιο της ΕΕ να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του όσον αφορά την εφαρμογή της CRPD στην ΕΕ και να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την ταχεία έγκριση της πρότασης, διατηρώντας παράλληλα σημαντικά σημεία του κειμένου, όπως η προσβασιμότητα του δομημένου περιβάλλοντος, οι μεταφορές και η σχέση με άλλες νομοθεσίες της Ένωσης, καθώς και  την διαβούλευση με τα άτομα με αναπηρία και τις αντιπροσωπευτικές τους οργανώσεις τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε εθνικό επίπεδο σε όλα τα στάδια της διαδικασίας λήψης αποφάσεων.

Το Ψήφισμα για την πράξη Προσβασιμότητας.

 

Διακήρυξη για τη Συνθήκη του Μαρακές

Η γενική Συνέλευση του EDF εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο καλεί την ΕΕ και όλα τα κράτη μέλη της: "Να καταρτίσουν σχέδιο δράσης και να εφαρμόσουν προγράμματα για να διασφαλιστεί ότι η Συνθήκη του Μαρακές θα εφαρμοστεί πλήρως εντός της ΕΕ και σε συνεργασία με τα κράτα ανά τον κόσμο, έτσι ώστε τα άτομα με αναπηρία να έχουν πρόσβαση στα ίδια βιβλία, περιοδικά και άλλο αναγνωστικό υλικό με όλους."

Το ψήφισμα σχετικά με τη Συνθήκη του Μαρακές.


Αναφορά για αναγκαστική στείρωση

Η γενική συνέλευση του EDF ενέκρινε ένα σχέδιο έκθεσης με τίτλο «Τερματισμός της καταναγκαστικής στείρωσης των γυναικών και των κοριτσιών με αναπηρία».


Λαχείο για τα 20 χρόνια του EDF

Για τον εορτασμό των 20 χρόνων δράσης του EDF, Ισπανική Ομοσπονδία Τυφλών (ONCE), εξέδωσε λαχείο αφιερωμένο στο γεγονός (περισσότερες πληροφορίες).


Επίσημη επίσκεψη στη βασίλισσα της Ισπανίας

Την Παρασκευή 12 Μαΐου, αντιπροσωπία του EDF, και των CERMI και ONCE έγινε δεκτή από τη βασίλισσα της Ισπανίας, όπου συζήτησαν θέματα των ατόμων με αναπηρία στην Ισπανία και στην Ευρώπη.  


Περισσότερο φωτογραφικό υλικό.


Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.