Ιωάννης Βαρδακαστάνης

- ΕΣΑμεΑ
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Για να εκλείψουν επιτέλους τα προβλήματα προσβασιμότητας για τα άτομα με αναπηρία στις εκλογές

Τη συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών με στόχο τον προσδιορισμό των μέτρων που πρέπει να ληφθούν για τη διασφάλιση της ανεμπόδιστης πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία στα εκλογικά κέντρα, στις εκλογικές διαδικασίες, στο εκλογικό υλικό αιτείται, ενόψει των επικείμενων εθνικών και αυτοδιοικητικών εκλογών του 2023, με επιστολή της η ΕΣΑμεΑ από τον υπουργό Μ. Βορίδη. 

Αξίζει να επισημανθεί ότι ενώ από τον Οκτώβριο του 2019 η ΕΣΑμεΑ ενημέρωσε με το υπ. αριθ. πρωτ. 1453/22.10.2019 έγγραφό της τον τότε υπουργό Εσωτερικών κ. Π. Θεοδωρικάκο για τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στην άσκηση και απόλαυση του δικαιώματός τους στην πολιτική συμμετοχή και τις πρακτικές που εφαρμόζουν άλλες χώρες με στόχο την άρση αυτών των εμποδίων, και παρά το γεγονός ότι επανήλθε στο ίδιο ζήτημα με το υπ. αριθ. πρωτ. 949/29.06.2022 έγγραφο του Παρατηρητήριου Θεμάτων Αναπηρίας της Ε.Σ.Α.μεΑ. προς υπηρεσιακή γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών και Επιμέρους Σημείου Αναφοράς για την παρακολούθηση της εφαρμογής της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για τις ενέργειες στις οποίες το υπουργείο προτίθεται να προβεί.

Πέραν των προαναφερθέντων επιστολών που αναφέρονται εδώ, το γεγονός ότι το Παρατηρητήριο Θεμάτων Αναπηρίας της Ε.Σ.Α.μεΑ. δημοσίευσε στις 31.01.2020 κείμενο πολιτικής με θέμα «Δικαίωμα στην πολιτική συμμετοχή;…Όχι για όλους…. Εμπόδια για τα άτομα με αναπηρία-Προκλήσεις για τη Δημοκρατία»[1] και το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία στις 16.05.2022 αφιέρωσε το 6ο τεύχος της Έκθεσής του για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην πολιτική συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία[2], αποδεικνύει ότι το εν λόγω ζήτημα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων του εθνικού και ευρωπαϊκού αναπηρικού κινήματος.

Υπενθυμίζεται ότι το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία στην πολιτική ζωή προστατεύεται τόσο από το Σύνταγμα της χώρας (άρθρο 5, παρ. 1 και άρθρο 21, παρ. 6) όσο και από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες (άρθρο 29), την οποία η χώρα μας κύρωσε με τον ν.4074/2012 και ως εκ τούτου οφείλει να εφαρμόσει σε εθνικό επίπεδο.

Η ΕΣΑμεΑ ζητά συνάντηση με τον υπουργό για να συζητηθεί το θέμα διεξοδικά.

[1] Διαθέσιμο στο: https://www.paratiritirioanapirias.gr/el/results/publications/51/keimena-politikhs-dikaioma-stin-politiki-symmetoxi

[2] Διαθέσιμη στο: https://www.edf-feph.org/publications/human-rights-report-2022-political-participation-of-persons-with-disabilities

Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.