Ιωάννης Βαρδακαστάνης

Δήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας - 8η Μάρτη: Ο αγώνας των γυναικών για ισότητα συνεχίζεται

Παρά τα βήματα προόδου που έχουν γίνει στην ελληνική κοινωνία απέχουμε πολύ από την εξάλειψη των ανισοτήτων.  Ο ρατσισμός με τον σεξισμό, που πηγαίνουν χέρι - χέρι αυξήθηκε, τα θύματα παρενόχλησης στο χώρο δουλειάς ή κακοποίησης στο σπίτι εν έτει 2019 δεν έχουν ακόμη εξαλειφθεί- μάλλον το αντίθετο. Η οικονομική κρίση άλλαξε τη ζωή μας με οδυνηρές συνέπειες ειδικά για τις γυναίκες που επηρεάστηκαν πολύ περισσότερο: στην εργασία, στο σπίτι, στην κλειστή δομή, έξω από το σχολείο, στο προσφυγικό camp.

Η γυναίκα με αναπηρία, η γυναίκα μητέρα παιδιού με αναπηρία, η άνεργη, η κακοποιημένη, η μονογονέας, η γυναίκα πρόσφυγας, η γυναίκα που έχει πάνω από μία από τις παραπάνω ιδιότητες είναι αυτή στην οποία είναι αφιερωμένη η 8η Μάρτη, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η ημέρα αγώνα και προάσπισης της γυναίκας.  

Οι γυναίκες με αναπηρία, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, δυσκολεύονται να ενταχθούν στην εκπαίδευση, ο δείκτης ανεργίας τους είναι υψηλότερος ακόμα και από αυτόν των ανδρών με αναπηρία, αμείβονται χαμηλότερα, ενώ συχνά είναι θύματα βίας κάθε είδους, κυρίως στα ιδρύματα κλειστής περίθαλψης. Επιπλέον, οι μητέρες παιδιών με αναπηρία ζουν καθημερινά έναν ακόμη Γολγοθά, σε μια προσπάθεια να ανταποκριθούν στους πολλαπλούς ρόλους τους, με περιορισμένη υποστήριξη από την Πολιτεία.

Συνεχίζουμε να διεκδικούμε με όλες μας τις δυνάμεις:

  • Την ισότιμη οικονομική ανεξαρτησία για γυναίκες και άνδρες
  • Μέτρα εναρμόνισης της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή
  • Την ισότιμη εκπροσώπηση όλων
  • Την εξάλειψη όλων των μορφών βίας ή διακριτικής μεταχείρισης λόγω φύλου, αναπηρίας, θρησκεύματος, φυλής κλπ.
  • Την ανάπτυξη υπηρεσιών υποστήριξης και δομών και υποδομών κοινωνικής υποστήριξης των ευάλωτων γυναικών

Η Ημέρα της Γυναίκας είναι μια ημέρα αγώνα, διεκδίκησης και κοινωνικής διαμαρτυρίας.

Η Ημέρα της Γυναίκας είναι η ευκαιρία για ανάληψη πρωτοβουλιών με στόχο την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και τη δραστηριοποίηση όλων μας για μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις και εμπόδια.

Ας μην την αφήσουμε να πάει χαμένη. Συμμετέχουμε όλοι στην Παγκόσμια Φεμινιστική Απεργία στις 8 Μαρτίου 2019 στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

Συνημμένα αρχεία
Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.